hh

De mooie samenwerking met Hooghoudt

Het begon in 1888, in een klein keldertje aan de Oosterstraat in het centrum van Groningen. Inmiddels is de vijfde generatie actief bij Hooghoudt, dat zich nog steeds met trots een familiebedrijf mag noemen. De samenwerking tussen Krepel en Hooghoudt ontstond vanuit een bijzonder project: het ontwikkelen van de verpakking voor een 23 jaar gelagerde jenever. Deze jenever is het resultaat van vaten die destijds gevuld zijn door Hero Jan Hooghoudt (derde generatie).

Bij Hooghoudt bieden ze voor iedereen wat wils, waardoor jenever verschillende doelgroepen heeft. Jenever kan de smaakstijl van een gin hebben, of je kunt ‘m laten lageren waardoor het meer richting de whisky gaat. “We kunnen onze jenevers aankleden met botanicals waardoor je veel invloed hebt op de smaak”, aldus Michiel Brandsma, productmanager bij Hooghoudt. “Aan de unieke 23 jaar gelagerde jenever die nu op de markt komt is bijvoorbeeld hop, iriswortel, zoethout en sinaasappelschil toegevoegd. We blijven de smaakpaletten verrijken.”

Export Amerikaanse en Chinese markt

Naast een vat dat gebotteld wordt voor de Nederlandse markt, zijn er vaten voor de export naar Amerika en China  gereserveerd.  “We zijn samen met een aantal andere jenevermerken al een tijdje bezig om jenever in Amerika weer op de kaart te zetten”, aldus Michiel. “Daar ontstaat langzamerhand steeds meer reuring rondom jenever. Je ziet dat men daar wat klaar is met de gin hype. Bartenders zijn bijvoorbeeld weer op zoek naar iets unieks. Het brede smaakpalet van jenever biedt hier uitkomst, ook voor toepassingen in cocktails. Voor de Chinese markt geldt dat er behoefte is aan speciale producten, de markt hiervoor is groot. De Sweet Spiced Genever met onder andere kandij, kaneel en vanille is onze reguliere jenever voor de Chinese markt. Een zwoele jenever, maar met de perfect serve met ginger ale en limoen smaakt het als een frisse zomerse cocktail. Met de 23 jaar gelagerde jenever brengen we ook in China weer iets heel anders op de markt.”

Unieke verpakking voor uniek product

Zo’n uniek product als de 23 jaar gelagerde jenever verdient een unieke verpakking. Een verpakking die de kwaliteit en authenticiteit accentueert. De op het oog eenvoudige houten verpakking past goed bij het merk Hooghoudt en vormt dankzij de materiaalkeuze en toegepaste elementen een mooi geheel met de fles. Er is gebruik gemaakt van eikenhout, hetzelfde type hout waarvan de jenevervaten gemaakt zijn. “In totaal komen er vijf generaties verpakkingen, die de Hooghoudt generaties symboliseren. De flessen die in de verpakking komen zijn allemaal uniek. De waxstempels zijn bijvoorbeeld nooit identiek, daarnaast staan op ieder etiket het betreffende vat- en flesnummer. De iconen die we gebruiken in de waxstempels komen ook terug op de houten verpakking en zijn te herleiden naar de ingrediënten van de jenever en de historie van het familiemerk”, aldus Michiel.

De verpakking is open, waardoor de fles centraal staat. In de gegraveerde iconen zie je bijvoorbeeld de Groninger stempel, het jaar van het ontstaan, een ketel, jeneverbessen, een koninklijke kroon en een ‘hoogholtje’. Dat laatste is een hoge brug die ze gebruikten in het noorden van Nederland en waaruit de Hooghoudt familienaam is ontstaan. De iconen lijken geplaatst vanuit perfecte nonchalance, maar over de plaatsing is tot in detail nagedacht.

Samenwerking met stijlvol resultaat

“We hadden een idee voor de verpakking en een afbeelding van hoe het ongeveer moest worden. Onze vraag was concreet, maar er waren ook essentiële details die nog uitgedacht moesten worden en daarin hebben we met Krepel ontzettend prettig samengewerkt. Met een stijlvol resultaat!”, aldus Michiel. “De fles moest bijvoorbeeld makkelijk uitneembaar zijn, maar niet uit de verpakking vallen wanneer je die scheefhoudt”, licht Antoon Pelgrim toe. Hij werkt als salesmanager bij Krepel en werkte nauw met Michiel samen. “De oplossing bleek een subtiel houten inzetstukje waardoor de vorm van de verpakking intact blijft. Dit inzetstukje blijft op z’n plek dankzij een magneet met exact de juiste sterkte. Aan de binnenzijde plaatsten we schuim om de waxdop van de fles zoveel mogelijk te beschermen tegen beschadiging. Alles draait om de presentatie van de fles, maar ook uit de verpakking moet de fles puntgaaf zijn. Daarnaast hebben we gekeken hoe we voor iedere markt de meest aansprekende verpakking kunnen ontwikkelen en daarbij toch kunnen werken met een identieke basis. Voor de Chinese markt zijn de stempels bijvoorbeeld niet gefreesd maar is er gebruik gemaakt van bedrukking met goudfolie.”

 

Hooghoudt 1