sculte
Eikenhout is de verbindende factor

Whisky liefhebber of niet: wanneer je spreekt met Gerard Velthuis word je aangestoken door zijn enthousiasme. Hij is de oprichter van Stokerij Sculte in Twente, waar ze werken met vaten uit de Nederlandse natuur. Dit geeft mooie karakteristieke smaken, bekroond met internationale prijzen. Bij deze kwaliteitsproducten hoort een verpakking die de whisky op een authentieke en krachtige manier presenteert.

“Ik wil gewoon dingen creëren!”, aldus Velthuis. Met een achtergrond in de reclamewereld is dat ook niet zo vreemd. “In Oostenrijk kwam ik in aanraking met het stoken van fruit. Wat een mooi en puur proces! Dat inspireerde me om iets te creëren wat puur is, op basis van wat de natuur geeft. Niets toevoegen en een geweldig mooie borrel maken.” Na het stoken van fruitdestillaten, kwam er een authentieke whisky. “Er ging wat tijd overheen, maar inmiddels hebben we een aantal prachtige whisky’s op onze naam staan”, vult Velthuis aan.

Het is een puzzel
De destillaten van Stokerij Sculte rijpen in vaten van hout uit de omgeving, Twents hout dus. Velthuis: “Dat is een hele puzzel. Ik wilde een whiskey met een eigen karakter, gerijpt in eigen vaten. Dat is een proces waarmee je altijd bezig blijft. Het is natuurlijk absurd hoe gedetailleerd we met hout bezig zijn, maar ik beleef er veel lol aan. Daarnaast is het werk en het testen ook niet voor niets. Het is ons gelukt om prijswinnende whisky’s te stoken.”

Vakwerk
Voor de vaten die Velthuis gebruikt, verzorgt hij zelf de voorselectie van het hout dat gebruikt gaat worden: “We kopen ieder jaar een eikenboom van pakweg 250 jaar oud. Zodra we de voorselectie van het te gebruiken hout hebben gemaakt, gaat het hout naar Oostenrijk. Daar zit de kuiperij waar ik mee samenwerk en daar selecteren ze het hout verder. De vaten worden vervolgens bijna met de hand gemaakt. Een deel van het afvalhout van dezelfde boom wordt gebruikt om de vaten uit te branden. Er komt geen gasbrander aan te pas! 70 tot 80% van de smaak van de whisky wordt door het hout bepaald. Voor mij is het dan ook logisch om zo gedetailleerd met hout bezig te zijn. Ik ben er trots op dat we de eerste ter wereld zijn die Nederlands hout gebruiken en dat het dan ook nog zo’n fantastisch karakteristieke smaak geeft…”

Samenwerken met mensen met passie
Wanneer je met zo veel passie aan iets werkt, wil je alleen maar samenwerken met mensen die dezelfde passie hebben voor hun eigen vak. Velthuis koos bijvoorbeeld niet voor niets voor een kleine kuiperij: “Het is bijna een museumpje, echt een genot om heen te gaan. Het zijn een vader en twee zonen die onze vaten maken. Het proces dat wij hebben is voor een groot bedrijf veel te omslachtig, daar hoeven we niet mee aan te komen. Onze kuiperij kijkt niet naar hoeveel de vaten kosten, maar hoe ze de beste aroma’s krijgen. Iedereen waarmee ik samenwerk heeft passie voor wat ze doen, welke rol ze ook spelen in het proces.

Verpakking van eikenhout
“De verpakking is voor ons erg belangrijk”, aldus Velthuis. “Ik vind dat de fles op hout moet staan. De houders waarin de flessen whisky staan zijn gemaakt van eikenhout, net als onze vaten. Dit specifieke hout is erg van belang. Daarnaast was het bijvoorbeeld een bewuste keuze om het logo in de houten verpakking te branden, als link naar onze uitgebrande vaten. Het was voor mij logisch om hout te betrekken bij de verpakking, om het materiaal te kiezen dat dichtbij ons product staat. Ik zou bijvoorbeeld nooit voor een kunststof verpakking kiezen.”

Samenwerken met Krepel
Velthuis kende Krepel al vanuit de periode dat hij in de reclame werkte: “Ik ben onder de indruk van hoe zij hun producten maken. Wanneer je met Krepel om tafel zit merk je de liefde voor houten verpakkingen. Dat past precies bij ons. Hun passie is net zo groot als die van ons. Dit betekent dat je elkaar kunt inspireren en samen mooie dingen kunt maken, waarbij eikenhout de verbindende factor is.”

IMG 3373 Medium

IMG 3376 Medium