150 jaar polen
Een mooie historie in een notendop

Het familiebedrijf Krepel bestaat dit jaar 150 jaar. De achtste generatie staat inmiddels aan het roer. Het bedrijf kent een rijke historie, waarbij inventiviteit en ondernemersgeest als een rode draad door de geschiedenisboeken lopen. Het begon allemaal met het bouwen van een kopermolen in 1732, waarover Oostenrijker Johann Richarti Gröpel (zijn naam werd al snel verbasterd tot Krepel) een aantal jaren later de leiding krijgt en waarmee het familiebedrijf van start gaat.

Van kopermolen naar houtzagerij

Met de komst van stoommachines in de 19e eeuw valt het doek voor de kopermolens, ook de vraag naar koper loopt terug. De familie Krepel was genoodzaakt in te zetten op een andere core business om de 40 medewerkers aan het werk te houden. Dit werd een met stoom en waterkracht aangedreven houtzagerij/sigarenfabriek. Dit blijkt een goede keus! Al snel is de eerste houtvoorraad – die lokaal aangekocht kon worden - volledig verwerkt en moet Krepel op zoek naar andere houtleveranciers.

Maar hoe moest dat hout vervolgens bij de fabriek komen? De vierde generatie Krepel zorgt ervoor dat er in 1882 in Klarenbeek, waar het familiebedrijf gevestigd is, een treinstation komt. Het spoor krijgt een aftakking dat naar het landgoed van Krepel leidt zodat het hout aangevoerd kan worden. Hierdoor kan Krepel op volle kracht draaien.

150 jaar Krepel 1 150 jaar Polen 2

Van sigarenkisten naar luxe cadeauverpakkingen

Hoewel de hoge kwaliteit van Nederlandse sigaren zorgde voor een enorme groei van de sigarenindustrie en dus de productie van sigarenkisten, keerde het tij door vernieuwde wetgeving rondom het antirook beleid. Krepel zag de omzet afkomstig van sigarenkisten tussen 1995 en 2000 flink teruglopen. Het aandeel van sigarenkisten in de productie liep terug en Krepel stond wederom voor een uitdaging om nieuwe producten te ontwikkelen en nieuwe markten aan te boren. Zoals thee, chocolade en exclusieve dranken. Dit bleek een schot in de roos. Het is een tak van sport waarin creativiteit, vakmanschap en kwaliteit essentieel is, wat uitstekend past bij het familiebedrijf.

150 jaar Krepel 3

Opening vestiging in Polen

De capaciteit in de Nederlandse fabriek was niet meer toereikend, daarnaast waren de productiekosten te hoog. Dit maakte dat Jan Richard Krepel (zevende generatie) over de grens zocht naar mogelijkheden. Die vond hij in 1995 in Polen, bij een fabrikant van houten keukens. Niet alleen de productiehal was perfect, Krepel kon hier ook gaan werken met ervaren handwerklieden, de loonkosten waren lager dan in Nederland en de verkrijgbaarheid en aanvoermogelijkheden van het juiste hout waren goed.

150 jaar polen

Krepel maakt naam in luxe segment

Na de eerste stappen in het luxe segment van houten cadeauverpakkingen maakt Krepel al snel naam. Vooral dankzij de jarenlange ervaring in verfijnde houtbewerking, het brede vakmanschap en de onbegrensde creativiteit. De ontwikkelingen in de markt en binnen het familiebedrijf volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. Recentelijk werd het bijvoorbeeld mogelijk om hout en karton op een creatieve manier met elkaar te combineren. Hiermee boort Krepel wederom een bredere doelgroep aan en blijft het bedrijf toch trouw aan haar core business: het maken van onderscheidende verpakkingen met een toegevoegde waarde voor de brand equity van haar klanten.