pl

Vernieuwingen voorjaar 2022

Voor onze productielocatie in Polen staan dit jaar een aantal vernieuwingen op stapel. Zo wordt de huidige verbrandingsoven na 20 jaar vervangen en wordt er een silo geplaatst. Binnen Krepel werkten we al geheel gasloos en dankzij deze vernieuwingen kunnen we nog milieuvriendelijker werken en voldoen we aan de meest strenge normen.

Al jaren gebruiken we houtafval als verwarmingsbrandstof. “In het verleden was het alleen mogelijk om massief hout te verbranden. De nieuwe oven die in het voorjaar van 2022 geplaatst wordt kan ook andere op hout gebaseerde materialen verbranden, zoals multiplex of MDF. Hierdoor kunnen we echt al onze reststoffen gebruiken voor verwarmingsdoeleinden”, aldus Sławomir Ćwikła (Managing Director bij Krepel in Polen).

Meer vermogen en milieuvriendelijker

Naast het feit dat er nog minder sprake is van restafval, voorzien we de lakafdeling van proceswarmte en kunnen we nog milieuvriendelijker werken. De moderne oven met een vermogen van 600KW is niet alleen sterker in vergelijking met het oude model maar ook veel efficiënter. “Onze opslag- en productieruimten zijn de afgelopen jaren met een paar duizend vierkante meter uitgebreid. Op dit moment moeten we ongeveer 4.200m2 verwarmen, inclusief onze kantoren. Het nieuwe systeem neemt de volledige verwarming voor zijn rekening”, licht Sławomir toe.

Door het toepassen van een hogere verbrandingstemperatuur, een langer proces en een modern filtratiesysteem is het mogelijk om de uitstoot van schadelijke stoffen met meer dan 90% terug te dringen. Dankzij een automatische emissiemeting in de oven worden de geldende EU-normen daarnaast niet overschreden. Sterker nog, we voldoen aan de meest strenge normen.

Verdere automatisering

“Waar medewerkers tot nu toe zakken met as en zaagsel met de hand vulden, opsloegen en vervoerden naar de oven, is dit binnenkort volledig geautomatiseerd. Het maakt het proces veel efficiënter. De nieuwe silo heeft een capaciteit van 300m3. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen op één veilige plek opgeslagen kunnen worden. Bovendien wordt een volledig automatische toevoer van houtbrandstof (as en zaagafval) naar de oven mogelijk gemaakt dankzij de installatie van een as-transportsysteem die rechtstreeks van de zaagselextractor naar de silo loopt. Ook de installatie van een houtversnipperaar verbetert het proces”, aldus Sławomir.

 

Polen 2 Medium