Antoon Pelgrim viert 40-jarig jubileum bij Krepel

In 1982 startte Antoon als vakantiehulp bij Krepel. Een jaar later kwam hij in vaste dienst, in een functie waar hij als iemand uit Twente eerst wat vraagtekens bij had. “Dorpels liemer werd er gezegd”, vertelt Antoon. Dorpellijmer dus, bij de deurenafdeling. Al snel maakte hij de overstap naar de productie van kisten om een jaar later op kantoor te starten als verkoper. Antoon: “Dat doe ik in feite nog steeds, zowel in de binnen- als in de buitendienst en over de hele wereld. Maar als iemand me vraagt wat ik doe, antwoord ik steevast met ‘ik ben kistjesverkoper’. Geen inwikkelde titels, gewoon simpelweg wat ik doe. Ik heb een prachtig vak. En als je al 40 jaar op dezelfde plek werkt, heb je gewoon een goede werkgever waar alles bespreekbaar is.”

“Hout schillen was het mooiste om te zien”, begint Antoon zijn verhaal terwijl hij naast de imposante machine staat waarmee jaren geleden hout geschild werd. Hij legt uit hoe boomstammen vastgeklemd werden en er vervolgens meterslange houtschillen in verschillende diktes geproduceerd werden voor de vervaardiging van houten kisten. Bij de machine hangen foto’s die het ambacht benadrukken. “Ambacht is het nog steeds”, vertelt Antoon. “We leveren maatwerk. Het is een mooi proces wanneer een klant een product in de markt wil zetten en daar een mooie verpakking omheen wil hebben. We werken nauw samen met onze opdrachtgevers en ontwerpers. We creëren unieke houten verpakkingen die producten complementeren zodat er een kloppend en aansprekend totaalplaatje ontstaat.”


Antoon1

 

 

 

 

 

 

Een diversiteit aan opdrachtgevers en verpakkingen

De showroom en het magazijn van Krepel Timeless Wooden Packaging voelt als een waar walhalla waar je je ogen uitkijkt. De verzameling houten verpakkingen laat de diversiteit aan opdrachtgevers zien, maar ook de diversiteit van Krepel als producent en leverancier. Van thee en chocolade tot whiskey en sigaren, en van verf en veiligheidsschoenen tot bronzen beelden en zelfs zilveren vibrators. Antoon zag het allemaal voorbijkomen: “We maakten echte eye catchers, maar ook praktische verpakkingen. Bijvoorbeeld voor vertegenwoordigers om hun producten te vervoeren en te presenteren. Er zijn steeds weer andere uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen”, aldus Antoon.

Antoon2

Top drie houten verpakkingen

Wanneer we Antoon vragen naar zijn top drie verpakkingen hoeft hij niet lang na te denken. “De Olifant serie!”, zegt hij stellig. “Die kisten zijn er van klein tot groot en bestaan al zo’n 40 jaar. Qua uitstraling is er nooit iets veranderd, de kisten zijn voor mij een voorbeeld van hoe mooi eenvoud kan zijn.” Ook in de top drie van Antoon: de imposante limited edition kisten voor de Rembrandt collectie van Royal Talens en de stijlvolle en gedetailleerde verpakking voor een sieraad van Aurum Brothers.

Antoon3

 

 

 

 

Werken onder drie generaties Krepel

Met zijn 40-jarige dienstverband heeft Antoon gewerkt onder maar liefst drie generaties Krepel. “Allemaal runden ze het bedrijf op hun eigen manier, maar allemaal met dezelfde passie”, vertelt Antoon. “Toen ik startte leidde Jan-Richard Krepel (sr.) het familiebedrijf. Een leidinggevende van de oude stempel. Jan-Richard Krepel die hem opvolgde was echt van de sigarenkisten. Hij was ontzettend handig. Hij stond soms bij me als ik bezig was met het timmeren van kistjes, wat dan natuurlijk net op dat moment misging. Wie weet dat hij daarom dacht ‘laten we die maar op kantoor zetten’”, vertelt Antoon lachend. Jan-Richard verhuisde de productielocatie naar Polen en Bernhard – de huidige generatie – voerde ook veranderingen door binnen het familiebedrijf. “Krepel blijft innoveren. Er wordt geïnvesteerd in nieuwe technieken en we kunnen klanten steeds meer bieden. Dat maakt het vak prachtig en onze dienstverlening relevant”, sluit Antoon af.

Tekst en portretfotografie: Mariëlle Schiphorst-Dolman | Vormbeeldig